COBOL kończy 50 lat
18 września 2009, 17:25COBOL, jeden z najbardziej rozpowszechnionych języków oprogramowania, obchodzi dzisiaj 50. urodziny. Mimo swojego zaawansowanego wieku jest on wciąż chętnie używany w aplikacjach przemysłowych.
Nowa metoda na WZW C
4 grudnia 2009, 17:01Badacze donoszą o eksperymentalnej metodzie leczenia wirusowego zapalenia wątroby typu C, które sprawdza się u szympansów i stanowi dużą nadzieję dla zakażonych ludzi.

Sposób na DEP
4 marca 2010, 12:13Berend-Jan Wever z Google'a opublikował wyniki swoich badań, które pozwoliły mu stworzyć prototypowy kod omijający jedną z dwóch najważniejszych technik bezpieczeństwa w Windows. W latach 2006-2008 Wever pracował jako inżynier ds. bezpieczeństwa w Microsofcie.

Drążąc w nieznane
6 czerwca 2010, 11:52Lata badań, lata przygotowań, lata pracy. A wszystko po to, żeby móc być może zerknąć na chwilę na fragment świata sprzed milionów lat. Fragment zachowany w niedostępnym jeziorze Ellsworth, ponad trzy kilometry pod lodowcem Antarktydy. Może nawet zachowało się tam życie?

Filtr ochronny dla zarodników grzybów
26 sierpnia 2010, 08:43Naukowcy opracowali sojowy filtr ochronny dla zarodników grzybów owadobójczych z gatunku Beauveria bassiana. Wstępne testy zakończyły się sukcesem, co oznacza, że ten sposób tępienia szkodników zbiorów może się w przyszłości rozpowszechnić.

Zaglądając do wnętrza szafiru
25 listopada 2010, 21:59Dla jednych bezcenny materiał na biżuterię i źródło estetycznych zachwytów, dla innych świetny materiał na wytrzymałe elementy maszyn, dla jeszcze innych okazja do zbadania i poszerzenia swojej wiedzy. Szafir. Jeden z najcenniejszych i najpiękniejszych kamieni szlachetnych.

Wrotycz zwalczy opryszczkę
24 lutego 2011, 09:55Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare) od dawna stosowano w medycynie ludowej, m.in. do wywołania miesiączki czy przy leczeniu histerii lub reumatyzmu, teraz okazuje się, że związki występujące w tej roślinie przydadzą się do zwalczania opryszczki.

Nowy materiał zamienia ciepło w elektryczność
22 czerwca 2011, 17:33Badacze z University of Minnesota odkryli nowy stop, który zamienia energię cieplną bezpośrednio w energię elektryczną. Prace badawcze znajdują się dopiero na wczesnym etapie, jednak nowa metoda może mieć olbrzymi wpływ np. na przemysł samochodowy.

Po opisaniu ciastko staje się mniej smaczne
24 października 2011, 09:19Dzielenie się z innymi wrażeniami dotyczącymi produktu może podwyższyć lub obniżyć przypisywaną mu ocenę. Wszystko zależy od tego, czy dzielimy się uwagami na temat odczuć emocjonalnych/sensorycznych, czy czysto praktycznych (Consumer Research).

60 minut lepsze od godziny
18 stycznia 2012, 10:31Czy klienci wybiorą zupę w proszku z napisem "gotować kwadrans" czy "gotować 15 minut"? A jak z ciastem, bardziej przypadnie im do gustu po pieczeniu przez 30 minut czy przez pół godziny? Okazuje się, że wolimy określenia bardziej granularne, jak to określają autorzy artykułu z Journal of Consumer Research.